Türk devletinin Suriye’de PYD’ye karşı El Nusra’yı kullandığı, artık bir PKK iddiası olmaktan çıkmış ve "iyi kulak” Cengiz Çandar gibilerce de telaffuz edilmeye başlamıştır.
Beşar Esad’ı devirme göreviyle Eylül 2011’de kurulan Sünni İslamcı El Nusra’nın, PYD’ye karşı operasyonlarının ardından ABD tarafından terör örgütleri listesine alınması, sis perdesi arkasında kalmış kimi konuları da berraklaştırdı.
Ki o konuların başında Esad-PKK/PYD ilişkisi gelmektedir.
ESAD’IN AKILLI HAMLESİ!
Meseleye "merkezin zayıflaması” ve "güç boşluğu” gibi ana etkenleri soyutlayarak salt "PYD’nin, ‘kolayca’ Suriye’nin kuzeyine yerleşmesi” üzerinden bakarsanız, haliyle ortaya "PYD, Esad’ın kartıdır” gibi bir sonuç çıkar.
Oysa PYD’nin Suriye’nin kuzeyindeki kimi alanlarda otorite olması, öncelikle merkezin zayıflaması, ardından bu nedenle kuzeyde ortaya çıkan güç boşluğu ve son olarak da Esad’ın "topu AKP’nin kucağına bırakması” nedeniyleydi.
Esad, birkaç cephede savaşmaktansa, cephelerden birinin sıkıntısını AKP’nin omuzlarına bıraktı; ABD’nin stratejik kartı PYD’yi, ABD’nin müttefiki Ankara’yla karşı karşıya bırakmış oldu. Neticede Esad, öncelikle Suriye’nin çıkarlarını düşünüyor…
ABD’NİN İKİ HEDEFİ!
ABD’nin El Nusra’yı terör örgütü listesine almakta iki hedefi var:
1. ABD, Suriye sorunun esası olan "Kürt Koridoru” konusunda, PYD’nin önünü açmakta, PYD karşısında engel yaratan konuları ayıklamaktadır.
Washington’un ana stratejisi, Basra’dan Akdeniz’e bir Kürt Koridoru inşa etmektir; Irak’ın kuzeyini, Suriye’nin kuzeyi üzerinden Akdeniz’e bağlamaktır.
İki Kürt bölgesi arasında kalan Türkmen ağırlıklı alanın son dönemde Nuri El Maliki ile Mesud Barzani arasında soruna dönüşmesi ve Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük düğümünde ABD ve Barzani’nin çıkarlarına uygun hamleler yapması, ana stratejiye bağlılıktandır.
Keza Davutoğlu’nun son günlerde PYD’ye sıcak mesajlar vermesi, yol haritası sunması, "federal Suriye” çekinceleri olmadığını ilan etmesi de bu ilişki nedeniyledir.
PYD de karşılık olarak "Suriye’de 3. yol” taktiğini bir kenara bırakmayı ve SUKO’ya katılmayı kabul etmiştir.
‘ÖZEL SAVAŞ’ ARAYIŞI!
2. ABD’nin El Nusra’yı terör örgütü listesine almasının taktik nedeni ise "özel savaş” arayışıdır!
Bilindik yöntem şudur: Suriye’de bir örgüt terör örgütüyse, ABD bu örgüte karşı mücadele etmelidir!
Mücadele kuşkusuz konvansiyonel araçlarla değil, "özel savaş” yöntemleriyle olacaktır.
HİZBULLAH DERSİ ALINMAMIŞ!
Bitirirken, Türk Devleti’nin PYD’ye karşı El Nusra’yı kullanması konusuna da değinelim.
Komşularının toprak bütünlüğü ve siyasal birliği konusunda net bir tutumu olmayan, daha doğrusu AKP hükümetinden ötürü "tek” bir tutumu olamayan Türk Devleti’nin, sorunlara karşı mücadelede değil stratejik bir program, taktik bir yöntem bile yaratamaması normaldir.
Geçmişte PKK’ye karşı Hizbullah’ın kullanılması türünden alışkanlıkların devam ettiği ancak başarısızlıktan bir ders alınmadığı ortada…