THE WOLRD

11-11-11
Wednesday, 22.01.25, 10:57
Welcome Guest | RSS
Live Silver Price

Live Brent Oil Pri

Site menu

Section categories
Covid 19 [1]
USA and Canada [266]
Deutschland [218]
Europe [53]
China [23]
Russia [85]
Türkiye [455]
Caucasus [1]
Kazakhstan [98]
Turkic World [66]
Muslım World [37]
Iran [36]
Syria [14]
Israel [18]
Asia [12]
India [12]
Military [4]
Africa [7]
Latin America [10]
History of the World [16]
Editorial [23]
Books [4]

Chat Box

Our poll
Rate the site
Total of answers: 73


08:08
Türkiye-Kazakistan İlişkileri Masaya Yatırılıyor

Türkiye - Kazakistan İlişkileri Masaya Yatırılıyor

Necdet SİVASLI

Necdet SİVASLI, necdetes@mynet.com

Türkiye ile Kazakistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 20.yıldönümü nedeniyle Türkiye-Kazakistan ilişkileri Gümüşhane’de masaya yatırılacak. Uluslarası nitelikteki toplantıda geçen 20 yıl içinde Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi yapılacak. Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal boyutları tartışılacak. Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Üniversitesi, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ve Kazakistan Ankara Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan toplantı 01-02 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türk dünyası ile ilişkilerin gelişmesinde etkin rol oynayan Avrasya Ekonomik İşbirliği Derneği’nin, bu uluslar arası toplantıda da Başkanı Hikmet Eren’le tam kadro yer alacağı belirtiliyor.

TÜRK-KAZAK İLİŞKİLERİ GELŞTİRİLECEK

Türk ve Kazak halkları dil, tarih ve kültürel bağları ile birbirine bağlı iki devlet olarak dikkat çekiyor. Ancak, geçen 20 yıl içinde bu kardeş ilişkilerde beklenen düzeyde işbirliği sağlanamadı. Her ne kadar Kazakistan’ın bağımsızlığından sonra Türkiye ile birçok alanda işbirliği anlaşması sağlandıysa da bunun yeterli olmadığı görülüyor. Daha çok işbirliği ve daha çok bütünleşmenin sağlanabilmesi için de çözüm yolları aranacak. İşte, Gümüşhane’deki uluslar arası toplantı bu açıdan da önem taşıyacak.

Toplantı öncesi bir açıklama yapan Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Janseyit Tüymebayev bakınız neler diyor, kendisini dinleyelim:

"Türkiye, Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuştur. Bu, bizim için çok büyük anlam taşıyor. Kazakistan, bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen kısa sürede çok büyük başarılara imza atmış, uluslar arası arenada güçlü bir konuma kavuşmuştur. Kazakistan’ın bu başarısında Türk müteşebbislerinin büyük katkısı olmuştur. İki ülke arasında çok sayıda anlaşmanın imzalanmış olması da önemlidir. İki ülke arasında işbirliği temeline dayanan siyasi ve ekonomik bir anlayışın hakim olduğunu da belirtmeliyim. "

TURİZM BÜYÜK POTANSİYEL

Kazakistan’ın içinde bulunduğu coğrafi konumunda, turizm alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Ülke tanıtımının profesyonelce yapılması ve turizmden büyük ölçüde istifade edilmesi ile Kazakistan ekonomisinin çok daha farklı yerlere gelebileceğinin de hesapları yapılıyor.

Örneğin, Alp disiplinli kayak sporu için çok büyük öneme sahip olan Çimbulak Kayak Merkezi’ni kaç kişi biliyor? Talgar’daki Ulusal Doğa Parkı, sadece bölgenin değil, dünyanın en önemli parklarından birini oluşturuyor bilen var mı? 55 dönüme yayılan bu alan Tabagan dağ turizminin geliştirilmesi için en ideal yerlerden biridir. Alp tatili Ak-Bulak muhteşem doğa manzarasına, lüks tatil ile dünya sosyetesini ağırlamaya hazır halde bulunuyor. Kayak ve snowboard tesislerine sahip bu muhteşem yerde 3700 metre uzunluğunda telesiyej de bulunuyor.

Son dönemlerde Almatı’da sağlık turizminin gelişmesinde son derece önemli adımlar atıldı. Burada yapılan toplantı ve seminerlerde Kazakistan halkının ve komşu ülkelerin sağlığa verdiği önem, sağlık turizminin gelişmesinde önemli rol oynamış bulunuyor. Vücut ve yüz bakımı, masaj ve başka tedavi uygulamaları, spa ve kaplıca bakımından zengin kurumları ve çevre dostu tesisleri ile Almatı da hizmet veriyor.

Elimizde bazı istatistiki bilgiler var. Buna göre, Asya ülkelerini ziyaret eden yaklaşık 14 milyon Avrupalı turist Kazakistan’a çok daha büyük ilgi duyuyor. Ülkeye 2010 yılında gelen yabancı turist sayısı 618.732 kişiye ulaşmış. İç turizmde 2010 yılında 2.183.973 ve 2011 yılının ilk yarısında ise 127.414 yabancı ve 355.488 yerli turist Kazakistan’ı ziyaret etmiş. Turizmin Kazakistan’da çok hızlı gelişen bir sektör haline gelmekte olduğu da açıkça görülebiliyor.

ALMATI, FİNANS BÖLGESİ OLUYOR

Almatı Bölgesi Finans Merkezi Anonim Şirketi (ABFM) ‘nin kuruluşu ile ülke ekonomisine yön verecek bu kuruluşun giderek güçlenmeye başlaması dikkatleri çekiyor. Yerel ve uluslar arası ekonomi piyasası oyuncularını cezp edecek şekilde alt yapısı oluşturulan bu finans merkezinin Kazakistan’ın dünya ekonomisi ile bütünleştirmesi hedefleniyor.

Şunu da vurgulayalım: İslami bankacılığın Kazakistan’daki faaliyetleri çerçevesinde en önemli rolü ABFM üstlenecektir. Almatı’nın bölgesel bir finans merkezine dönüşmesi Kazakistan’ın önce Orta Asya, daha sonra Asya Bölgesinde etkin bir ekonomik oyuncu olarak dünya ekonomisinde ön plana çıkmasının yolunu açmış olacaktır. ABFM’nin Orta Asya Bölgesinde bir çekim merkezi olarak ortaya çıkması, Kazakistan’ın bölgesel liderliğini de güçlendirmiş olacaktır.

http://www.yalquzaq.com


Category: Türkiye | Views: 2252 | Added by: Emo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Live Gold Price

Live Wti Oil Price

Calendar

Search

Log In

Entries archive

Statistics

Total online: 36
Guests: 36
Users: 0

Copyright theworld-11-11-11.com 2025© All rights reserved